dijous, 27 d’octubre del 2011

La religió grega

En termes generals podem dir que la religió va ser una de les bases comunes de la cultura grega. A Grècia existia una religió oficial i unitària que compartia un panteó format per divinitats humanitzades, herois i superhomes, als quals anaven lligats mites i llegendes.

Per altra banda, la societat grega de l’antiguitat era radicalment diferent a la nostra i els conceptes que utilitzem per descriure els fenòmens religiosos contemporanis no són els més adequats per analitzar el que els grecs consideraven “diví”.

Per explicar les creences i cultes de l’època arcaica i clàssica existeixen varies vies; la primera es centra en la importància dels orígens. Veu dins la religió grega una fusió entre la religió de les poblacions indígenes i els cultes i creences aportats pels pobles grecs al llarg del II mil.leni.

L’altre es basa en el sistema de funcionament dins d’un conjunt cultural: el de la polis. Considera que els origens d’un culte o ritual no expliquen el seu funcionament, la seva enverguedura ni el paper que representa en un moment determinat de la història. Destaca que la major part de les creences i ritus s’estructuren en el moment en que neix l’organització política i social de la ciutat-estat.

El fet de que es freqüentin els mateixos llocs de culte dsde època micènica no significa que les creences dels micènics ens ajudin a comprendre la religió dels homes que vivien quasi un mil.leni mes tard i en una organització social i política completament diferent a la del palau micènic.

Els trets culturals i els personatges divins poden procedir d’una època anterior, però es important explicar la seva funció i la manera en que es van reinterpretar a l’interior del món de la polis.

En el període Hel.lenístic la religió consistirà en un sincretisme entre el panteó clàssic, els déus locals i les deïtats de l'antic Orient.


Les fonts que permeten l'estudi de la religió grega són:

Els textos literaris: L'antiga Grecia no compta amb un llibre fundacional o una literatura religiosa concreta; per això qualsevol informació sobre la religió és necessari buscar-la en el conjunt de tota la literatura grega: La Ilíada i l'Odissea d'Homer, La Teogonía i els Treballs i Dies

Els textos epigràfics: En el moment en què els grecs van dominar l'escriptura, van gravar sobre pedra, o sobre un altre tipus de suport, textos de totes classes, però principalment aquells que interessaven a la comunitat. En ells trobem calendaris religiosos, descripcions de rituals, agraïments a les divinitats…

L'arqueologia: Les excavacions dels santuaris, de les necròpolis o de l'hàbitat, permeten la descripció dels llocs de culte, el coneixement de les pràctiques…


Bibliografia:

· LOUISE BRUIT ZAIDMAN,PAULINE SCHMITT PANTEL. La religión griega.Akal.Madrid,2002.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada