dijous, 27 d’octubre del 2011

Origen del temple grec

Podem trobar l'origen del temple grec tal com el coneixem al món micènic, concretament al mégaron. El mégaron era el lloc on cremava el foc sagrat i el temple es on es custodiava la imatge de la divinitat, en la funció trobam la primera similitud.



Tipològicament la planta del mégaron podria veure's com un temple in antis, així que podem dir que el temple agafa tal qual la planta del mégaron com a pronaos i naos. Més endavant es van afegir estances per contenir objectes com l'opistodomos. Al principi els temples es construïen en fusta però amb l'evolució dels materials es construiràn completament en pedra i s'envoltaràn de columnes.

Els primers temples presenten tres tipologies segons la planimetria que utilitzin:

1-El primer es una estància reduïda, quadrada o quasi quadrada amb un banc corregut al mur, igual que al mégaron. Un exemple el trobam a Eretria del que nomes tenim una reconstrucció.




2-Planta rectangular rematada per un àbsis. Exemple el temple de Hera Akraia a Perachora.





3-La tercera planta es rectangular. Evolucionara fins a tenir un peristil amb columnes de fusta. L'exponent més antic de el temple d'Apolo a Thermos amb una columnata central per aguantar el sostre.




Bibliografia:

D. S. ROBERTSON. Arquitectura griega y romana. Catedra 1929-1981. Madrid.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada